Köyceğiz

Sakin Şehir

İtalya’da 1999 yılında başlayan “sakin şehir” uygulaması için başvurusu kabul edilen Köyceğiz, Mart 2019 tarihinde İtalya’da yapılan Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı'nda üyeliğe kabul edildi. Türkiye’nin 16'ncı Cittaslow yerleşimi oldu. Köyceğiz ve Bitlis'in Ahlat ilçesinin kabul edilmesi ile Türkiye’de “sakin şehir” uygulaması 20 yerleşime ulaştı. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, “sakin şehir” anlamında kullanılıyor. Muğla’nın bir diğer ilçesi olan Akyaka da bu ünvana sahip olan yerlerden biri.

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Köyceğiz, Dalaman Havalimanına 35 km, Marmaris’e 61 km, Fethiye’ye 65 km mesafede bulunuyor. Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu Köyceğiz merkezde Köyceğiz Göl’ü bulunuyor. Köyceğiz Gölü dağlardan gelen 7 nehirle besleniyor, Dalyan Boğazı ile denize bağlanıyor ve bu boğazla denize dökülüyor. Gerçekten buralar doğa açısından eşsiz bir güzelliğe sahip.

Köyceğiz kitlesel turizminin henüz ulaşmadığı Ege ile Akdeniz tam birleştiği noktada bakir kalmış mükemmel doğası, bulunmaz tabiat zenginlikleri, tarihi , kültürü , gölü, denizi, kaplıcası kısacası herşeyi ile korunmuş muhteşem bir belde.

Köyceğiz Gölünü büyüklüğünden dolayı deniz sananlar var, göl dağlardan üç kol halinde gelen sularla besleniyor ve oluşumunu tamamlıyor. Fazla suyunu 10 km uzunluğundaki dar bir Dalyan Boğazı (Kanalı) ile Akdeniz’e boşaltıyor. Boğazın ucunda Sülüngür adlı, tatlı-tuzlu su karışımı küçük bir lagün gölü daha var. Bu göl kefallerin yumurtlama yeri. Köyceğiz Gölü’nün derinliği 20m – 60m arasında değişiyor, kapladığı alan ise 6300 hektar. Köyceğiz Gölündeki küçük adaya yörede Hapishane Adası deniliyor. Ada tarihte önceleri askeri amaçlarla kullanılırken daha sonra buraya hapishane yapılmış. Cenevizlilerden kalma kalenin kalıntıları görülebiliyor. Köyceğiz gezilecek görülecek yerlerin en gizli noktası Toparlar Şelalesi. Tam bir saklı cennet. Aracınızı park edip yolun devamını yürüyerek gitmeniz gerekecek. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşten sonra ilk ve büyük şelalenin olduğu yere ulaşıyorsunuz. Şelalenin önünde biriken havuzda yüzmek isterseniz buradaki patikadan aşağı inmeniz gerek. Burası biraz kalabalık olabiliyor. Patikadan inmeyip devam ederseniz daha az bilinen daha küçük olan ikinci şelaleye ulaşıyorsunuz.

Köyceğiz’de görmeniz gereken yerlerden birisi de ilçenin kuzeyinde Sandras Dağları’nın eteklerindeki Ağla Yaylası ve Ağla Köyü. Buz gibi akan suları, yeşilin bin bir türünü barındıran ormanı ile Ağla, ayrı bir doğa harikası. İnanmayabilirsiniz ama burada kışın kar oluyor ve Köyceğiz halkı kar görmek için kışın Ağla yaylasına gidiyor.





BENZER İÇERİKLER