Muğla Çevre Platformu: Akyaka’ya dokunmayın

14 Kasım’a kadar askıda olan Akyaka İmar Planı Revizyonu’na tamamen karşı çıkan ve iptal edilmesini isteyen Muğla Çevre Platformu, Akyaka’nın yavaşkent statüsü dikkate alınarak doğayla uyumlu bir plan hazırlanmasını talep etti.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan ve itirazlar için 14 Kasım’a kadar askıda olan Akyaka İmar Planı Revizyonu’nu değerlendirmek üzere toplandı. Siyasi partilerin Muğla il örgütleri, Muğla Büyükşehir ve Ula Belediyesi başkanlıkları, mimarlar ve şehir plancıları odaları, Muğla Barosu, çok sayıda dernek temsilcisi, Çevre Komisyonu ve Akyakalılar’ın katılımıyla yapılan toplantıda, oy birliğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itiraz dilekçelerinin verilmesine karar verildi.

MUÇEP tarafından yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 ve 2016 yılları arasında Muğla Doğal Sit Alanlarının yeniden değerlendirilmesi projesi gerçekleştirildiği hatırlatılarak, “Muğla bölgesinin doğa koruma alanlarının büyük oranda koruma statülerinin düşürüldüğünü veya tamamen kaldırıldığını gördük” denildi. Hazırlanan ekolojik temelli bilimsel rapor kamuoyuna açıklanmazken konuyu Avrupa Parlamentosu’na da taşıyan çevreciler, yapılan sit değişiklikleri ile Barselona ve Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan nesli tehdit altındaki türlerin yaşam alanlarının koruma statülerinin düşürüldüğüne, halkın çevresel bilgiye erişim hakkını düzenleyen Aarhus Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine dikkat çektiler.

‘GÖKOVA BİR DÜNYA MİRASIDIR’
İlk olarak Gökova Doğal Sit Alanları ile ilgili olan bölüm onaylanırken MUÇEP Gökova Meclisi bu raporun Gökova ile ilgili bölümü üzerinde oldukça ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirdi ve yaklaşık bir ay önce yapılan değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaştı. Gökova bölgesinde daha önce yapılmış birçok bilimsel çalışmanın Gökova Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nda dikkate alınmadığının ifade edildi. Bir kez daha taleplerini dile getirmek isteyen Akyakalılar, bakanlık başta olmak üzere resmi kurumlara dilekçe vermeye başladı. Akyaka’ya gönül bağı olan, yurdunu, doğasını korumak için sorumluluk hisseden herkesi Akyaka İmar Planı Revizyonu’nun iptal edilmesi için harekete geçmeye çağıran yöre halkı, şikâyetlerini ve taleplerini sıraladı.

 





BENZER İÇERİKLER